ponedeljek, 04. julij 2011

Pismo .. ki še išče naslovnika ..

Sobota kot vse druga .. vsaj tako se je začel, končala pa bolj klavrno.  Že med tednom sva se z prijateljico Polono odločili, da obiščeva Art market in ker ob radi ustvarjava in packava, je to na nek način najina duhovna hrana .. tko pač je.
No najprej sva se odpravili v Prometej, zapravili nekaj denarja in nato naprej na Art market, da si napolniva dušo z ogledovanjem in morda nakupom izdelkov, ki jih ponujajo ustvarjalci, ki so za razliko od mene zbrali pogum, plačali visoko prijavnino in se sedaj z veseljem nastavljajo radovednim očem. Sprehod od stojnice do stojnice je bil prijeten. Skoraj na vsaki se najde kaj zanimivega in posrečenega. In ko sva se znašli na zadnji, sva presenečeno obstali. Kako, a to je že konec; je vprašala Polona. Zmedeno sva se ozirali in obračal, kaj sva zgrešili in kmalu nama je postalo jasno, da je to to in nič ni pomagalo, da sva iskali še kakšno mizo .. kakšnega umetnika .. to je to …
Ob obujanju spominov na prejšnja leta, ne izdelke in ponudbo, sva bili razočarani. Da ne bo pomote, tisto kar sva videli je bilo lepo in domiselno, vendar je razstavljavcev veliko manj in s tem je veliko manjša ponudba.
Klepet z drugimi na marketu in vsa opažena dejstva so me napeljala k razmišljanju in vprašanjem, ki se kopičijo. Zakaj je Ljubljana tako draga? Zakaj lahko v Kranju najameš stojnico (tako ta pravo, ki ima streho, ne le gasilsko mizo, kot v Ljubljani) za borih 13€, v Ljubljani pa se je potrebno prijaviti, plačati visok znesek in potem še dodatno plačati vsako soboto za stojnico? Kaj je razlika med Ljubljano in ostalimi mesti, ki so bolj prijazna do ustvarjalcev in jim ne jemljejo začetnega zagona z visokimi zneski, ki se večini zdijo nerazumevajoči in celo pretirani. Zakaj so druga mesta bolj dovzetna .. in kdo je krivec za tak odnos do umetnikov?
Art market, ki je del Ljubljanske tradicije postaja nekaj .. kar je izgubilo svoj začetni pomen, kajti … če je namen odirati ustvarjalce in jih že na začetku obrati, naj vas spomnim, da morajo ti ustvarjalci plačati davke, izstaviti račune .. da pa ob vsem tem, plačujejo še visoko prijavnino, se mi zdi skrajno ne umestno in tako ne razmišljam le jaz. Slaba udeležba,oziroma slaba prijava na market je znak, kaj si mislijo ustvarjalci in ko sem vprašala kaj dobijo za tisto visoko prijavnino, je bil odgovor .. NIČ.
Omemba na straneh Art marketa, razmajana gasilska miza in vreme, ki kroji usodo prodajalcev, žal ni dovolj, da bi privabila večje število umetniških duš, ki jih je Ljubljana polna .. ne le Ljubljana .. polna jih je Slovenija in nikar mi ne kvasite, da je potrebo pridobiti dovoljenja, kajti udeležba na marketu je možna le z urejenimi papirji .. Žalostno je, da se razmišlja le o dobičku, ki nam kroji življenje, ne pa o ponudbi, ki bi jo lahko ponudili prebivalce mesta, obiskovalcem in turistom. Ne razumem , da se službe na področju turizma ne zganejo in naredijo koraka v pravo smer, ter tako poskrbijo za bolj razgibano življenje v starem mestnem jedru. Žalostno je, da služimo denar le z lokali in gostinsko ponudbo .. turist bo dobro kavo pozabil kmalu po vrnitvi domov .. nikoli pa ne bo pozabil spominka, ki ga je kupil v prijetnem okolju … Vsakič, ko ga bo prijel v roko, ga bodo preplavili spomini in z njimi morda tudi želje, da ponovno očišče Ljubljano …
Žalostno … pa tako zelo lepo mesto smo .. mesto, ki počasi in zagotovo izgublja svojo dušo .. in se utaplja  … v vse preveč lokalih, ki se bohotijo na vsakem koraku …
...
Aha .. še malo računanja .. koliko mojih artiklov bi morala prodati, da bi dobila nazaj začetni vložek .. ki mi dviguje pritisk (seveda pa je pogoj še lepo vreme in prijazni obiskovalci, ki bi jih moji izdelki zamikali), ..?  Naj napišem samo V E L I K O … in zakaj, ker si nisem cen nabila vrtoglavo visoko, ker se mi zdi odiranje ljudi G O L J U F I J A  … in ker od tega ne živim .. na srečo imam službo.
Na žalost bo moja udeležba na Art marketu ostala
.. NE I Z P O L N J E N A  …

4 komentarji:

 1. To je res oderuštvo. Po drugi strani pa ima Slovenija po številu prebivalcev največ trgovin. Ali jih res potrebujemo toliko? Bolje bi bilo, da bi podpirali takšne umetnike in poskrbeli tudi za lične stojnice, kot so na Pogačarjevem trgu, kjer je bio tržnica, saj so tele gasilske mize totalni poden.

  OdgovoriIzbriši
 2. Se popolnoma strinjam s teboj. Namesto, da bi bilo sponzorirano od mestne občine, ker v center privabljajo ljudi, turisti se zadržujejo po štantkih jih po glavi treščijo z oderuškimi cenami. Pa saj, tega smo v lepi naši državici itak vajeni.
  Če bi bilo po mojem bi bilo teh štantkov tudi velikooo več.

  OdgovoriIzbriši
 3. Tudi jaz se popolnoma strinjam s teboj, ker ko sem slišala zneska za ta art market, sem dobila kar velike oči. Tudi meni se je naprej zvrtelo v glavi, koliko vsega bi sploh morala prodati da bi bila na nuli. Brezveze, to nima nobenega pomena takšno odiranje. Sicer pa, v Mariboru, razen festivala Lent, tudi tuga.

  OdgovoriIzbriši
 4. There is no need to get afraid of linking to sites whose scale shows
  merely a tiny sliver of green on their own
  scale. The site itself has little content, but every link brings about either another website that delivers useful content, and other internal page full of more links and no
  content. A great deal of them guarantee top internet search
  engine rankings.
  Feel free to visit my page ... article marketing robot review

  OdgovoriIzbriši